Kawa mocha

Mocha to nie tylko aromatyczna, pobudzająca kawa, ale również pyszny deser dla miłośników słodkich smaków. Połączenie małej czarnej z subtelnym aromatem gorącej czekolady to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Jak zrobić prawdziwą mochę? Podpowiadamy!

Co to jest kawa mocha?

Mocha, inaczej mokka, łączy w sobie aromatyczną kawę, mleko i słodką czekoladę. Jest zmodyfikowaną wersją tradycyjnej latte macchiato, jednak nie ma typowo mlecznej pianki. Mocha przygotowywana jest na bazie espresso z charakterystycznymi biało-czarnymi warstwami. Podaje się ją w wysokich szklankach, najlepiej wypada w towarzystwie słodkich dodatków, takich jak bita śmietana, kakao lub cynamon. Przyrządza się ją na kilka różnych sposobów – można na przykład dodać do espresso czekoladę, syrop czekoladowy lub rozpuścić kostki w gorącym mleku i dopiero potem połączyć z zaparzoną kawą. Inne źródła polecają dodać cukier i kakao do gorącego espresso, a potem zalać je gorącym mlekiem.

Jak kawę mocha robią bariści?

Każdy barista tak naprawdę wykorzystuje różne proporcje składników. Tradycyjnie na szklankę o pojemności około 200 ml używają 50 ml gorącego espresso, najlepiej zaparzonego w ekspresie, oraz 150 ml mleka z dodatkiem rozpuszczonej czekolady oraz ewentualnymi dodatkami. Zwykle proporcje wyglądają następująco: około 1/3 kawy na 2/3 mleka z czekoladą. Najczęściej używa się mleka 2%‒3,2% lub łączy chude mleko ze śmietanką kremówką. Wówczas można uzyskać deser o gęstszej konsystencji. W ciepłe dni w niejednej kawiarni możemy dostać mokkę na zimno z dodatkiem lodów śmietankowych lub czekoladowych oraz kostek lodu.

Jak robi się mochę? W pierwszej kolejności rozpuszcza się czekoladę w kąpieli wodnej. Do garnka z gorącą wodą wlewa się mleko, kostki czekolady i miesza do uzyskania gładkiej masy. Następnie zawartość garnka przelewa się do wysokiej przezroczystej szklanki, po czym dodaje się kawę. Na koniec trzeba tylko delikatnie wszystko pomieszać i gotowe! Dodatkowo napój można udekorować bitą śmietaną i posypać kakao. Równie dobrze smakuje z dowolnym słodkim syropem lub cynamonem.

Idealna mocha z ekspresu do kawy

Kawę mocha można też przygotować za pomocą ekspresu do kawy. Jest to o wiele szybszy sposób, który gwarantuje znakomite doznania smakowe. Ciśnieniowy ekspres do kawy pozwala uzyskać idealne proporcje i cieszyć się aromatyczną kawą jak w prawdziwej włoskiej kawiarni. Warto wykorzystać ekspres na kapsułki, który w dosłownie kilka chwil zaparzy dla nas napój o doskonałym smaku.

Jak zaparzyć kawę w ekspresie? Potrzebne będą dwie kapsułki – jedna zawiera śmietankowe mleko, a druga kakao z kawą. Wystarczy tylko włożyć kapsułki do ekspresu, podstawić wysoką szklankę, przestawić dźwignię w odpowiednim kierunku lub nacisnąć przycisk… i to wszystko! Po chwili możemy się cieszyć naszą perfekcyjną kawą.

Ciśnieniowy ekspres do kawy (np. NESCAFÉ® Dolce Gusto®) pozwala uzyskać mokkę o delikatnym smaku aromatycznej kawy i czekolady. Jest to o wiele szybszy sposób na przygotowanie napoju niż zrobienie go własnoręcznie od początku do końca. To szczególnie wygodne rozwiązanie, gdy przyjmujemy gości. Jeżeli nie masz pomysłu na deser, wystarczy, że przygotujesz NESCAFÉ® Dolce Gusto® Mocha i udekorujesz ją bitą śmietaną. Nikt nie uwierzy, że przygotowanie tego wspaniałego napoju zajęło ci zaledwie kilka chwil!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here