Jak przygotować majonez?

Domowy majonez jest znacznie lepszy, smaczniejszy i przede wszystkim zdrowszy od tego sklepowego. Mimo wszystko lubimy korzystać z gotowych produktów spożywczych i jeśli te, których aktualnie potrzebujemy, możemy znaleźć w jakimkolwiek markecie, od razu ruszamy do niego na zakupy, oszczędzając tym sposobem swój czas. Gdybyśmy jednak przynajmniej raz w swoim kulinarnym życiu postanowili samodzielnie wykonać taki majonez, już nigdy więcej nie powrócilibyśmy do jego gotowej sklepowej wersji. To jak zrobic majonez, by wszystkim on zasmakował?

Majonez powinniśmy przygotowywać w niewielkich porcjach, w momencie, gdy chcemy dodać go do jednej ze swoich potraw. Nie możemy go przechowywać zbyt długo, nawet jeśli będziemy trzymać go w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku. Przygotujmy więc sobie porcję majonezu dla czterech osób. Spokojnie wystarczy nam ona do ozdobienia jajek podawanych na wielkanocnych stołach czy uzupełnienia klasycznej sałatki jarzynowej. Do przygotowania domowego majonezu potrzebne nam będzie jedno żółtko (najlepiej to od „szczęśliwych kur”), dwieście pięćdziesiąt mililitrów dobrego jakościowego oleju (może być to nawet zwykły olej rzepakowy), niewielka dawka soku z cytryny, musztarda oraz podstawowe przyprawy, czyli sól i pieprz. Jeżeli jakikolwiek z tych artykułów trzymamy w lodówce, wyciągnijmy go na kilka godzin przed przygotowaniem samego majonezu. Składniki, których użyjemy do jego wytworzenia, muszą mieć bowiem temperaturę pokojową. W przeciwnym wypadku majonez może nam nie wyjść.

W większej misce lub szklanym słoiku umieśćmy jedno żółtko i zmieszajmy je z jedną łyżką musztardy. Dodajmy łyżkę stołową soku wyciśniętego ze świeżej cytryny i przyprawmy masę solą i pieprzem, dostosowując ich ilość do własnych preferencji kulinarnych. Jeżeli używamy musztardy ostrej, np. rosyjskiej zawierającej w sobie drobne ziarnka pieprzu, możemy nawet całkowicie zrezygnować z dodatku mielonego pieprzu. Następnie musimy stopniowo dodawać do przygotowywanego majonezu olej, cały czas ubijając masę mikserem lub blenderem. Zacznijmy od kilku kropelek tłuszczu. Gdy masa nabierze gęstej konsystencji, dolewajmy do niej powoli całą resztę oleju, cały czas starając się ją dokładnie ubijać. Proces ten musi trochę potrwać, dlatego uzbrójmy się w cierpliwość i nie rezygnujmy z ubijania masy, dopóki nie osiągnie ona idealnej formy. Powinna być gęsta i jednocześnie gładka. Gdybyśmy bowiem zbyt szybko dodawali do niej olej lub nieumiejętnie mieszali go z pozostałymi składnikami, nasz majonez mógłby się rozwarstwić i nie nadawałby się do użytku.

Jak sami widzimy, przepis na przygotowanie domowego majonezu jest banalnie prosty. Nie potrzebujemy do jego realizacji żadnych wymyślnych składników – wystarczy nam wszystko to, co mamy już w swojej lodówce i kuchennych szafkach. Kilka minut pracy i żmudnego ubijania na pewno przyniesie bardzo dobre efekty. W rezultacie uzyskamy bowiem swój pierwszy prawdziwy domowy majonez, który zachwyci nas i całą naszą rodzinę swoim wyjątkowym smakiem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here