Flaki - smaczna tradycja

Gdy myślimy o tradycyjnej kuchni polskiej przychodzi nam do głowy wiele dań, takich jak bigos, pierogi, barszcz czy… flaki. To właśnie ta rozgrzewająca, smakowita zupa podbija serca Polaków przy rodzinnych obiadach. Skąd wzięło się to pyszne danie i jak je przyrządzić?

Flaki silnie zadomowiły się w polskiej tradycji kulinarnej. Nic w tym dziwnego – potrawa ta już od wielu wieków gości na naszych stołach. Flaki były znane już w średniowieczu. Zajadał się nimi sam Władysław Jagiełło – była to jedna z jego ulubionych potraw. Jak widać, tradycja przygotowywania flaków przetrwała aż do dnia dzisiejszego.

Jak ugotować flaki? Nie jest to zadanie trudne, lecz czasochłonne. W pierwszej kolejności potrzebować będziemy oczywiście flaków. Czym właściwie one są? To nic innego, jak pokrojone fragmenty żołądka np. wołowego. Nie musimy oczywiście samodzielnie kroić tego mięsa – gotowe flaki możemy znaleźć w większości sklepów. Do przygotowania potrawy potrzebne nam będą również warzywa: seler, marchewka i cebula. Niezbędny będzie również bulion. Kluczem do ugotowania dobrych flaków są przyprawy. W tradycyjnej wersji przepisu potrzebować będziemy liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu i oczywiście majeranku. Przyda się również sól, gałka muszkatołowa, imbir, a także słodka i ostra papryka. Warto zaopatrzyć się również w łyżeczkę mąki.

W pierwszej kolejności należy opłukać flaki. Następnie wkładamy je do garnka i zalewamy wodą. Potem flaki stawiamy na ogniu do zagotowania i pozostawiamy gotujące się jeszcze przez ok. 25 minut. Następnie odlewamy, płuczemy i ponownie wstawiamy. Gotujemy przez kolejne dwie godziny. Dopiero po tym czasie możemy przepłukane flaki zalać rosołem. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, a następnie gotujemy przez kolejne pół godziny. W tym czasie myjemy i obieramy selera i marchewkę, a następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy warzywa do wywaru i gotujemy kolejne 25 minut.

Cebulę kroimy i przesmażamy na patelni. Następnie dodajemy łyżkę mąki i zasmażamy. Potem możemy dodać odrobinę bulionu, wmieszać i całość przelać do flaków. Na koniec potrawę doprawiamy pozostałymi przyprawami, gotujemy i gotowe!

Czy wiecie, że nie jest to wyłącznie polska potrawa? Danie to popularne jest w wielu państwach Europy Środkowo-Wschodniej i Zachodniej. W każdym z tych wariantów baza w postaci pokrojonych żołądków jest podobna, natomiast dodatki między sobą są znacząco różne. Dla przykładu, Francuzi do swojego wariantu dodają boczku, Włosi świeże pomidory i ser, Bułgarzy natomiast cytrynę, ocet i słodkie mleko. Jeśli więc niezbyt odpowiada nam smak tradycyjnych, polskich smaków, możemy bez problemu zainspirować się jakąś propozycją zaczerpniętą z zagranicznej kuchni.

Jak widać, przyrządzenie flaków nie jest trudną sztuką. Niestety jednak, przygotowując tę potrawę należy uzbroić się cierpliwość. Warto jednak czekać, aby zasmakować tego tradycyjnego, pysznego smaku. Powyższy przepis z pewnością przyda się na tradycyjny niedzielny obiad.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here