Układając jadłospis na cały tydzień powinniśmy zadbać o różnorodność potraw. Dzięki temu znacznie łatwiej będziemy mogli zbilansować dietę. Zwiększa się wtedy szansa na pozyskanie większości składników odżywczych.Szczególne znaczenie ma to w przypadku witamin i minerałów. Należy pilnować ich wymaganej ilości. Oczywiście może dochodzić do niewielkich odchyleń od norm. Szczególnie jeśli pod uwagę bierzemy poszczególne dni. Jednak warto zadbać, aby były prawidłowo skorygowane jak najszybciej. Znacznie ułatwi na to przeciwdziałanie pojawieniu się niedoborów. Występują jeśli nieprawidłowości w diecie utrzymują się przez dłuższy czas. Ogromnym ułatwieniem w zapewnieniu witamin i minerałów może być sięganie po produkty, które są wyjątkowo bogate w te związki. Jednym z przykładów takich dodatków jest natka pietruszki. Umożliwi nam uzupełnienie posiłków mimu zachowania małej objętości. Możemy również kierować się ku roślinom, które będą zapewniały nam konkretne związki. Warto bazować na nich jeśli zdiagnozujemy u siebie jakiekolwiek niedobory. Dość klasycznym przykładem są buraki. Zawierają ogromne ilości żelaza. Dzięki temu pozytywnie wpływają na skład krwi i pobudzają tworzenie się prawidłowej ilości krwinek czerwonych. Oddziałuje to na funkcjonowanie całego organizmu oraz jego dotlenienie. Jako bazę posiłków możemy wykorzystywać warzywa. Szczególnie jeśli są dość kaloryczne. Jednak co pewien czas warto również zdecydować się na ryby. Zawierają cenne kwasy omega, które pozytywnie wpływają na pracę układu hormonalnego. Jest to zdrowa wersja tłuszczy. Z tego powodu warto uwzględnić je w swojej diecie. Powinniśmy wiedzieć wtedy jak smażyć łososia, aby zachował swoje właściwości. Zbyt wysoka temperatura nie jest tu zalecana. O wiele lepiej sprawdza się jedynie delikatne podpiekanie i ścięcie białka. Równocześnie nie powinno dochodzić do denaturacji poszczególnych związków. Z czasem nabierzemy wprawy i dopasujemy odpowiedni stopień wysmażenia. Dobrym pomysłem jest również owijanie łososia w folię. Zapobiegnie to wysychaniu mięsa. Pozostanie soczyste i nie utraci smaku. Dodając przyprawy uzyskamy jeszcze lepszy efekt. Pod wpływem działania wysokiej temperatury uwolnią się poszczególne aromaty. Wpłynie to na smak całej kompozycji. Warto jednak zachować tu minimalizm. Łosoś jest bardzo delikatną rybą. Z tego powodu wymaga jedynie lekkiego podkreślenia. Warto również zadbać o inne dodatki, które stworzą nam pełnowartościowy posiłek. Ryby są źródłem tłuszczy oraz białek. Z tego powodu do zbilansowanego dania potrzebujemy jeszcze węglowodanów. Pozyskamy je z warzyw. Oczywiście należy zachować tu różnorodność. Przełoży się to na ilość grup witamin, które dostarczymy. Warto mieszać ze sobą różne rośliny i tworzyć bogate kompozycje. Wpłynie to również na nasze zadowolenie z całego jadłospisu. Monotonia może sprawić, że dość szybko się znudzimy. Utracimy wtedy chęć do pozostania przy zdrowym trybie życia. Prawidłowe planowanie poszczególnych posiłków może być tu bardzo pomocne.