Przycinanie krzewów i drzew owocowych to jeden z ważniejszych zabiegów w pielęgnacji roślin owocowych. Wpływa na ich wzrost i prawidłowe, obfite owocowanie. Większość roślin przycinamy zimą i wczesną wiosną, ale niektóre możemy przycinać również jesienią.
Podstawową zasadą w przycinaniu drzew jest nie przeprowadzanie tego zabiegu zbyt radykalnie, możemy w ten sposób osłabić roślinę i narazić ją na skutki zimowego mrozu. Podcinanie krzewów owocowych i drzew jesienią powinno być mniej intensywne niż cięcie zimowe i wczesnowiosenne i tylko w nielicznych przypadkach warto przeprowadzać ten zabieg o tej porze roku. Z drzew i krzewów jakie przycinamy na jesień wymienić możemy maliny letnie, które przyciąć możemy w okresie od sierpnia do listopada włącznie. Możemy przycinać także krzewy leszczyny, wykonujemy to późną jesienią – w listopadzie lub zimą. Jesień preferowana jest także w przypadku orzecha włoskiego, najlepszy okres to koniec września. Tych drzew nie należy przycinać zimą, gdyż w okresie spoczynku mocna „płaczą”. Może to przyczynić się do przemarznięcia rośliny.
Pozostałe krzewy owocowe i drzewa należy przycinać końcem zimy i wczesną wiosną. Usuwamy wszystkie chore, suche i cienkie gałęzie, formujemy pożądany kształt krzewu bądź drzewa. Pamiętajmy, aby zabieg wykonywać dobrymi i ostrymi narzędziami aby jak najmniej pokaleczyć roślinę. W przypadku każdej rośliny obowiązują trochę inne zasady i sposoby prowadzenia przycinki.
Przycinanie jest bardzo ważnym zabiegiem w przypadku uprawy winorośli. Jak przycinać winogron, aby cieszyć się dorodnymi owocami?
Soczyste i słodkie winogrona to jedne z najsmaczniejszych owoców późnego lata. Te najsłodsze przybywają do nas z południa Europy gdyż tam mają najlepsze warunki pogodowe do wzrostu, ale możemy pokusić się o ich uprawę także w naszych ogrodach.
Winogrono wymaga silnego cięcia, najsilniejszego ze wszystkich krzewów owocowych. Jest ono niezbędne, jeśli chcemy aby nasza roślina prawidłowo rosła i obficie owocowała latem. Przeprowadza się je w okresie zimowego spoczynku, czyli w okresie od utraty liści do tak zwanego ruszenia soków. Najlepiej zrobić to pod koniec lutego lub na początku marca. Zbyt wczesna przycinka może doprowadzić do przemarzania pędów, zbyt późna zaś doprowadzi do nadmiernego „płaczu pędów” co może opóźnić ich gojenie i osłabić roślinę. Wystąpi wtedy ryzyko wystąpienia różnych chorób winorośli.
Niestety, prawidłowe przycinanie winorośli nie jest zadaniem prostym i wymaga sporo wiedzy oraz doświadczenia. jeśli jesteśmy początkującymi ogrodnikami warto poprosić kogoś o pomoc lub poradę.
Sposobów przycinania winorośli jest wiele, ale w większości z nich chodzi głównie o otrzymanie krótkiego, mocnego pieńka z kilkoma krótkimi latoroślami, z których wyrosną kolejne młode przyrosty. Pierwsze 2 lata uprawy winorośli, to czas formowania pieńka z ramionami, natomiast kolejne to już regularne przycinanie i formowanie krzewu tak, aby mógł prawidłowo rosnąć i wydawać oczekiwane plony.
Formując winorośl warto poszukać informacji w kilku fachowych źródłach, w trakcie zabiegu łatwo popełnić błędy, które mogą zakończyć się brakiem owoców lub nawet uschnięciem bądź przemarznięciem rośliny