Do odchudzania powinniśmy podejść w bardzo ostrożny sposób. Istotne jest dopasowanie odpowiedniej diety. Tylko dzięki temu zadbamy równocześnie o swoje zdrowie. Drastyczne ograniczenia żywieniowe mogłyby nam zaszkodzić. Z uwagi na to niezbędne jest odpowiednie rozpisanie jadłospisu, który będzie odpowiadał naszym potrzeb. Da to najlepsze rezultaty i pozwoli płynie przejść przez cały proces. Pierwszym krokiem jaki musimy zrobić jest ustalenie ogólnej kaloryki. Pod uwagę bierze się cały dzień. Dzięki temu mamy pełną kontrole nad tym co jemy. Obliczając daną wartość powinniśmy zrobić to indywidualne. Istotne jest, aby wziąć pod uwagę jak najwięcej zmiennych. Da nam to pełen obraz potrzeb naszego organizmu. Wpływ na kalorykę ma waga, wzrost, wiek oraz aktywność fizyczna. Wszystkie te czynniki wpływają na metabolizm i pracę poszczególnych układów. Pomocne przy liczeniu będą specjalne wzory, które znajdziemy w książkach poświęconych tematyce żywienia. Jednak równie dobrze możemy skorzystać z gotowych kalkulatorów przeliczających nam te liczby. Bazując na zapotrzebowaniu możemy zmieniać masę ciała. Deficyt spowoduje chudnięcie. Jednak powinniśmy wiedzieć, jak prawidłowo go wprowadzać. Znaczne ograniczenia mogłyby negatywnie wpływać na proces spalania nagromadzonych w tkankach zapasów. Z tego powodu o wiele lepszą opcją jest obniżanie kaloryki raz w tygodniu o około sto kalorii. Dzięki temu organizm będzie miał czas, aby przyzwyczaić się do nowych warunków. Nie dojdzie do szoku, który mógłby znacznie zahamować chudnięcie i utrudniać nam utratę wagi. Równocześnie nie będziemy mieć problemu z przyzwyczajeniem się do nowej diety. Wprowadzone zmiany będą bardzo łagodne. Szczególnie jeśli chodzi o stopień zaspokojenia głodu. Przy prawidłowym jadłospisie nie musimy wcale odczuwać braku jedzenia. Same posiłki również mogą mieć całkiem sporą objętość. Zależy to jednie od nas i sposobu, w jaki rozdzielimy ogólną kalorykę. Możemy nawet pozostawić sobie wszystko na jedno danie. Wprowadza się wtedy okno żywieniowe, które zazwyczaj trwa kilka godzin. Przez resztę dnia nic nie jemy. Znacznie wspomaga to oczyszczanie organizmu. Równocześnie pozwala zaspokoić apetyt. Duże znaczenie ma jednak to jak dobieramy do siebie poszczególne wartości. Makroskładniki muszą znajdować się w każdym posiłku w pełnym zestawie. Oznacza to, że niezbędne jest dostarczanie tłuszczy, białek oraz węglowodanów równocześnie. Tylko wtedy organizm w pełni z nich skorzysta i prawidłowo przyswoi. Ma to ogromne znaczenie szczególnie jeśli chodzi o witaminy. Są one pozyskiwane głównie z roślin. Oznacza to, że równocześnie spożywamy dużą dawkę węglowodanów. Wiele z grup nie jest przygotowana do przyswojenia. Wymagają rozpuszczenia w tłuszczach. Dopiero wtedy organizm człowieka może je wykorzystać. Warto zwrócić na to uwagę i odpowiednio planować wszystkie posiłki. Zapewni to idealne warunki do funkcjonowania poszczególnych układów. Równocześnie unikniemy ewentualnych niedoborów, które mogłyby negatywnie wpływać na zdrowie.