Maski do twarzy stanowią świetne uzupełnienie pielęgnacji. Pomagają uporać się z różnymi problemami skórnymi, takimi jak: trądzik, przebarwienia, czy nadmierne przesuszenie. Po ich zastosowaniu skóra staje się miękka, rozjaśniona i nawilżona.
Aby maseczka mogła zadziałać w 100% przed jej aplikacją, powinniśmy wykonać peeling twarzy. W ten sposób pozbędziemy się komórek martwego naskórka i zanieczyszczeń. Skóra lepiej przyjmie składniki aktywne, znajdujące się w maseczce i pozostałych kosmetykach, które stosujemy.
Przepisy na domowe maseczki do twarzy
Maseczka z jogurtem i miodem
Jogurt posiada wiele dobrych bakterii probiotycznych, a do tego sprawia że skóra staje się nawilżona i promienna. Z kolei miód jest bogaty w przeciwutleniacze, witaminy i minerały. Kolejnym dodatkiem do maseczki jest sok z cytryny, który zawiera witaminę C, która wykazuje działanie przeciwutleniające i rozjaśniające.
Wykonanie: 1 łyżkę miodu, należy wymieszać z 1 jogurtem naturalnym (150ml) i kilkoma kroplami soku z cytryny (około 10). Wszystkie składniki, należy ze sobą połączyć, do momentu aż powstanie gładka pasta. Taką mieszankę nakładamy na twarzy i odmierzamy 15-20 minut. Po tym czasie maseczkę spłukujemy, za pomocą ciepłej wody.
Maseczka z awokado
Awokado jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, do tego zawiera wiele witamin i minerałów. Ma zbawienny wpływ na cerę, sprawia że po jego zastosowaniu staje się ona niesamowicie miękka i nawilżona. Kolejnym składnikiem aktywnym, który znajdziemy w awokado jest witamina E, która jest skuteczna w walce z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za starzenie się skóry.
Wykonanie: należy przygotować pół awokado oraz 1 łyżkę oliwy z oliwek. Owoc, należy rozgnieść, powstanie pasta, którą należy nałożyć na twarz. Taką maseczkę należy nosić 15-20 minut, następnie spłukać za pomocą ciepłej wody.
Przeczytaj tez: http://olejzycia.pl/co-warto-jesc-zeby-trawienie-sie-polepszylo/
Maseczka jabłkowa
Jabłko jest bogate w witaminę A oraz C, są to witaminy które oferują wiele korzyści dla skóry. Dodatkowo składniki odżywcze jabłka, w naturalny sposób wzmacniają białka kolagenu w naszej skórze.
Wykonanie: jabłko należy pokroić na mniejsze kawałki, następnie należy je ugotować w 0,5 litra wody. Kolejnym etapem jest włożenie go do lodówki, tak by ostygło. Zazwyczaj potrzeba na to około 30 minut.
W miseczce należy przygotować 1 łyżkę jogurtu, 1 łyżkę miodu oraz 1 łyżkę kiełków pszenicy. Do tych składników, należy dodać jabłko, które już przestygło. Mieszamy. Maseczkę nakładamy na twarz i czekamy 20 minut. Na zakończenie zmywamy ją za pomocą ciepłej wody.