Odchudzanie

W trakcie odchudzania najważniejsze jest pobudzenie organizmu do rozpoczęcia spalania. Zmniejszana jest wtedy ilość nagromadzonych zapasów. Nadmiar składników pokarmowych odkładany jest w formie tkanki tłuszczowej. Z tego powodu powinno nam zależeć na jej zmniejszeniu jeśli zmagamy się z nadwagą. Warto zrobić to w bardzo przemyślany sposób. Tylko wtedy cały proces będzie w pełni zdrowy i nie odbije się negatywnie na kondycji naszego organizmu. Istnieje właściwie jeden skuteczny sposób na to, jak szybko schudnąć w tydzień 10 kg. Jednak ta wartość może być nieco mniejsza jeśli nasza nadwaga nie jest znaczna. Na samym początku usuwana jest woda nagromadzona w tkankach oraz zanieczyszczenia. Z tego powodu cały proces jest wtedy bardzo dynamiczny i możemy obserwować spore rezultat. Należy jednak pamiętać, że jest to przejściowe i z czasem będzie coraz trudniej. Nie należy się wtedy zniechęcać. Oznacza to, że metabolizm przestawia się na spalanie tkanki tłuszczowej co jest znacznie bardziej złożonym i wymagającym procesem. Z tego powodu niezależnie od obserwowanych rezultatów warto trwać przy swoich postanowieniach. Da nam to możliwość kontrolowania masy ciała. W trakcie układania diety zawsze bazuje się na kaloryce. Musimy ustalić ją indywidualnie. Bierze się tu wiele czynników, które szczegółowo opisują daną osobę. Wzory na dzienne zapotrzebowanie zawierają masę ciała, wzrost, wagę oraz aktywność fizyczną w ciągu dni. Daje nam to pełen obraz wymagań organizmu. Opierając się na tym możemy zdecydować się na kolejne zmiany. Wprowadzenie deficytu pozwoli nam pobudzić organizm do chudnięcia. Jednak nie możemy pozwolić, aby zmiany były zbyt duże. Mogłoby dać to przeciwne efekty i znacznie zaburzyć metabolizm. Uznaje się, że bezpieczne jest ograniczanie kaloryki jadłospisu o około sto kalorii dziennie. Kolejne takie zmiany mogą być wprowadzane po tygodniu lub nawet dwóch. Da nam to możliwość pełnego wykorzystania ustalonej diety. Należy również pamiętać, że podstawowa przemiana materii będzie ulegać dynamicznym zmianom wraz z utratą masy ciała. Z tego powodu obliczenia musimy regularnie powtarzać. Bazując na tak określonej wartości możemy również ustalić ile poszczególnych makroskładników będziemy wykorzystywać w diecie. Znacznie ułatwi nam to późniejsze planowanie posiłków. Szczególną uwagę powinniśmy zwracać na białka i tłuszcze, które muszą podchodzić z pokarmów. Węglowodany mogą być wytwarzane przez organizm. Jednak dostarczanie ich z żywności nie powinno stanowić problemu. Szczególnie jeśli mamy dietę bazująca na warzywach i owocach. Dobrym pomysłem jest rozpisywanie jadłospisu z wyprzedzeniem na cały tydzień. Mamy wtedy wpływ na poszczególne wartości. Pomiędzy dniami może dochodzić do niewielkich odchyleń jeśli chodzi o zapotrzebowanie. Jednak powinny być uzupełnione jak najszybciej. Z tego powodu ewentualne niedobory i braki uwzględnia się dopiero w obrębie całego tygodnia. Jest to bezpieczny okres i odzwierciedla rzeczywiste warunki w jakich funkcjonują poszczególne układy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here