Żywotność oraz funkcjonalność domowych sprzętów AGD w dużej mierze zależą od tego, w jaki sposób będziemy z nich korzystać. Niezbędna jest ich regularna konserwacja oraz utrzymywanie w należytej czystości. Jeżeli zaniedbamy pielęgnacje domowych urządzeń, z czasem mogą coraz gorzej spełniać swoją funkcję, a nawet całkowicie odmówić posłuszeństwa. Nie oznacza to jednak, że musimy cały nasz wolny czas spędzać na precyzyjnym czyszczeniu domowego sprzętu – wbrew pozorom warto pamiętać jedynie o kilku zasadach, aby między innymi nasz piekarnik służył nam bezawaryjnie przez wiele lat i przygotowywał pyszne i zdrowe posiłki. O czym więc warto wiedzieć?
Jak czyścić poszczególne części piekarnika?
Piekarnik to jedno z domowych urządzeń, którego utrzymanie w czystości może wydawać się ogromnym wyzwaniem – w rzeczywistości wcale nie musi tak być. Wystarczy jedynie umiejętnie oraz regularnie poświęcać mu nieco czasu. Na początek warto zając się szybką piekarnika – nierzadko na jej powierzchni widoczne są tłuste, zaschnięte plamy, które wymagają szorowania. Warto jednak pamiętać, że to dosyć delikatny element, na którym z łatwością mogą pojawić się rysy. Aby sprawnie i szybko wyczyścić szybkę w piekarniku najlepiej zastosować profesjonalny środek do czyszczenia piekarnika, który poradzi sobie z uciążliwymi zabrudzeniami i nie uszkodzi jej powierzchni. Najczęściej tego typu środki występują w formie pianek lub sprayów i charakteryzują się intensywnym działaniem. Wystarczy zaaplikować je na szkło i odczekać kilka lub kilkanaście minut, a następnie bez żadnego wysiłku czy też szorowania zdjąć zabrudzenia za pomocą wilgotnej szmatki. W przypadku bardzo intensywnych zabrudzeń konieczne jest powtórzenie tego procesu.
Czyszczenie wnętrza piekarnika
Specjalnych środków dedykowanych do piekarników warto też używać do czyszczenia jego wnętrza. Zanim przystąpimy do pracy, należy sprawdzić czy nie jest on gorący, co mogłoby grozić oparzeniem. Dobrze też jest upewnić się, czy w jego wnętrzu nie ma większych kawałków jedzenia, które najlepiej od razu usunąć. Jeżeli mamy do czynienia z powierzchownymi plamami wystarczy zastosować delikatny preparat w formie sprayu lub mleczka z granulkami czyszczącymi. Jednak w przypadku zaschniętych i uporczywych zabrudzeń zazwyczaj nie obędzie się bez mocniejszej chemii – na przykład takiej w formie żelu czy proszku, którą aplikuje się do wnętrza i uruchamia grzanie. Wystarczy jedynie 10- 15 minut, aby środek poradził sobie ze spalenizną i rozpuścił zabrudzenia. Następnie trzeba jedynie przetrzeć środek piekarnika szmatką namoczoną w ciepłej wodzie.