Wprowadź do swojej kuchnie orientalne smaki

Wiele osób przepada za orientalną kuchnią – niemal każde danie przygotowane w egzotyczny sposób jest soczyste oraz pełne intensywnych aromatów. Dlaczego by nie wprowadzić do swojej tradycyjnej kuchni nieco orientalnej nuty? Doskonałym sposobem na to jest tagine – popularne naczynie pochodzące z Dalekiego Wschodu.

Czym jest Tagine?

Tagine to gliniane naczynie, w którym przygotowuje się dania jednogarnkowe. Jest ono bardzo popularne w kuchni arabskiej, a szczególnie w Maroku i Tunezji. Jego przeznaczeniem jest wolne oraz długie gotowane potraw – coś w myśl nowatorskiej idei „slow cooking”. Przygotowane w ten sposób potrawy są nie tylko soczyste i aromatyczne, ale też zdrowe, gdyż powolne duszenie ich na ogniu pozwala zachować większość cennych wartości odżywczych. Oryginalnie tagine stawiało się nad żarem – współcześnie może on służyć do gotowania na gazie, kuchenkach elektrycznych i indukcyjnych, a nawet w piekarniku.

Samo naczynie składa się z glinianej podstawki, przypominającej głęboki talerz oraz finezyjnej pokrywki w kształcie stożka. Często tagine ozdobiony jest orientalnymi wzorami oraz całą mozaiką kolorów, co sprawia, że staje się unikalną ozdobą każdej kuchni.

Tagine w Twojej kuchni

Jak rozpocząć swoją przygodę z orientalną kuchnią? Najprostszym sposobem jest właśnie zaopatrzenie się w tagine. Dla osób początkujących dobrym rozwiązaniem są modele emaliowane, gdyż dużo łatwiej utrzymać je w czystości, a duszone dania nie przywierają.

Jakie potrawy można przygotowywać w tym glinianym garnku? W kuchni orientalnej służy on głównie do przygotowywania potraw z kurczaka i ryżu. Nadaje się do duszenia wszelkiego rodzaju mięs – dzięki czemu stają się one soczyste oraz wręcz rozpływają się w ustach. To również doskonały sposób na przygotowanie smacznej ryby oraz dań wegetariańskich i wegańskich, opartych głównie na warzywach. Stożkowata pokrywa wyróżnia się tak unikalnym kształtem, nie tylko po to, aby przyciągać wzrok – specjalna pokrywa z otworem na górze sprawia, że część pary wodnej wydobywa się przez otwór, a druga część wraca do wewnątrz przyczyniając się do wspaniałego aromatu dań.

Gdzie kupić Tagine?

Warto pamięta, że nie każdy garnek o finezyjnej przykrywce od razu będzie orientalnym tagine. Przy zakupie naczynia należy zwracać uwagę, na kraj jego pochodzenia oraz materiał, z którego został wykonany. Gdzie można kupić sprawdzony produkt, który umożliwi przygotowywanie nam egzotycznych dań? Sklepem internetowym, który cieszy się wieloma pozytywnymi opiniami, jest Etnobazar. Znajdziemy tam tagine idealny do przyrządzania potraw dla dwóch osób.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here