Współcześnie żyjący człowiek wie, że jest tym co je i czym się otacza. Chcąc zachować na długo zdrowie rozgląda się na ekologiczną żywnością. Pragnie też mieszkać w miejscu niezanieczyszczonym spalinami i chce otaczać się rzeczami, które wyprodukowane są ze zdrowych materiałów. Zrzuca z dachów eternit, który jeszcze czterdzieści, a nawet trzydzieści lat temu był masowo stosowany. Dziś ludzie wiedzą, że jest to bardzo niezdrowy materiał na dach. A przecież z niego produkowano jeszcze wiele innych rzeczy.
Dziś człowiek na pierwszym miejscu stawia żywność i produkty ekologiczne. Bo wie, że wszystko co włoży do ust albo polepsza jego zdrowie, albo rujnuje. Ekologiczne produkty nie zatruwają organizmu człowieka i dlatego są tak cenione. Wielu Polaków coraz częściej poszukuje sklepów z ekologiczną żywnością. Przegląda również artykuły sklepowe i zaznajamia się z etykietą na produktach, w celu sprawdzenia informacji na temat danego produktu żywnościowego. Wiele osób pragnie wiedzieć więcej na temat zdrowej żywności i poszukuje informacji w internecie. Osoby poszukujące takich informacji mogą je uzyskać na blogu ekologicznej dziewczyny. Albo poczytać w innych źródłach, których w internecie nie brakuje.
Żywność ekologiczna nieobciążona jest chemią. W uprawach ekologicznych nie stosuje się pestycydów, środków ochrony roślin i nawozów sztucznych. To wszystko wpływa pozytywnie na rośliny i pozwala im rozwijać się w sposób naturalny i niczym nie skażony. Jednak pod warunkiem, że w pobliżu nie znajdują się inne gospodarstwa, w których używane są środki ochrony roślin i środki przyspieszające wzrost roślin. Ważne też jest to, aby uprawy ekologiczne nie znajdowały się blisko głównych dróg. Gdyż wtedy rośliny będą chłonąć metale ciężkie i niestety nie będzie można już zaliczyć ich do zdrowych. Ekologiczna żywność, to nie tylko rośliny. Lecz również zwierzęta wyhodowane na ekologicznej paszy i dające ekologiczne mleko, jaja. A także mięso pozbawione szkodliwych substancji pochodzących z oprysków i nawozów.