Popularne grillowanie

Polacy uwielbiają grillować. Niektórzy mówią, że to prawdziwy polski sport narodowy. Gdy przychodzi maj lub inny wiosenny miesiąc, w powietrzu można poczuć charakterystyczny zapach pieczonej karkówki, boczku, kiełbaski śląskiej albo innych przysmaków. Nie ma się co dziwić, potrawy z grilla są smaczne i wprost uwielbiane przez dzieci oraz dorosłych. Chyba każdy zgodzi się, że smak grillowanej karkówki jest znakomity, a jej zapach śni nam się po nocach. Coraz częściej na grillu lądują również warzywa takie jak papryka, cebula, cukinia, a nawet pieczarki. Stanowi to zdrową i smaczną alternatywę dla tłustych mięs.
Jak zrobić grilla? Przede wszystkim musimy zastanowić się czy interesuje nas grill składany i przenośny, czy murowany. Ten drugi z reguły jest większy i lepiej prezentuje się w ogrodzie. Jeśli chcemy go wykonać, musimy zaopatrzyć się w cegły oraz cement. Budujemy grilla o wielkości według uznania, należy pamiętać o wybudowaniu specjalnego komina do odprowadzania spalin powstałych podczas grillowania. Łatwiej i szybciej będzie wybrać grill przenośny, jednak do wyboru jest dużo modeli. Duże, małe, żeliwne czy metalowe – co wybrać? Do małego ogródka lub na szybkie wycieczki zdecydowanie lepszy będzie mały grill składany. Możemy go szybko rozkręcić i schować do bagażnika albo do szafki. Oczywiście nie jest najwygodniejszy i nie zmieści się na niego dużo produktów spożywczych. Do większego ogrodu bardziej odpowiedni będzie grill duży. Jest on bardziej masywny i pomieści więcej grillowanych potraw. Jego obsługa jest bardziej wygodna, ponieważ nie trzeba kucać ani schylać się. Jest to ważne szczególnie gdy mamy problemy z kręgosłupem, grillowanie to ma być przecież wypoczynek, a nie okazja do kolejnych kontuzji. Duży grill może być na kółkach lub na czterech nóżkach. Co ważne, grill wcale nie musi być zasilany węglem! Można wybrać również taki, który jest zasilany gazem LPG z butli. Takie urządzenie nie emituje szkodliwego dymu i jest bardziej ekologiczne niż tradycyjny grill na węgiel drzewny. Wydaje się jednak, że potrawy z tradycyjnego grilla są bardziej smaczne i aromatyczne, trzeba jednak przyznać, że grillowanie na gazie jest szybsze i wygodniejsze. Załóżmy, że wybraliśmy duży grill węglowy, czas na grillowanie! Musimy zaopatrzyć się w węgiel drzewny, lub brykiet węgla drzewnego. Zwykły węgiel rozpala się szybciej, ale jest mniej energetyczny. Brykiet dłużej utrzymuje żar, przy jego użyciu można przygotować więcej potraw. Węgiel sypiemy do misy grilla i używamy podpałki w formie płynnej lub stałej. Podpalamy i czekamy kilkanaście minut aż cały węgiel pokryje warstwa żaru. Na wcześniej umyty ruszt układamy różne potrawy takie jak kiełbaski, kawałki karkówki cz plastry boczku. Co kilkanaście minut przewracamy produkty na drugą stronę tak, aby się nie przypaliły. W pobliżu miejmy przygotowaną wodę w butelce, aby ugasić ewentualne płomienie.
Grillowanie to świetny sposób na spędzenie wolnego czasu, naprawdę genialna rozrywka. Warto spędzić tak wybrane letnie popołudnie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here