Przy komponowaniu każdej potrawy powinniśmy zadbać, aby była pełnowartościowa. Tylko wtedy zaspokoi potrzeby organizmu. Łączenie ze sobą składników z trzech głównych grup ma wiele zalet. Tłuszcze pozytywnie wpływają na witaminy, które pochodzą głównie z węglowodanów. Stwarzają im środowisko sprzyjając rozpuszczaniu Dopiero wtedy są prawidłowo przygotowane do wchłonięcia w jelitach. Ma to ogromne znaczenie jeśli chcemy przeciwdziałać deficytom. Niektóre z grup mogą być wykorzystywane jedynie w obecności tłuszczy. Jednak nie oznacza to, że musimy sięgać po ciężkie smażone potrawy. Istnieją znacznie zdrowsze opcje, które bez problemu zastosujemy w każdej potrawie. Najłatwiej jest oczywiście dodać olej tłoczony na zimno. Zachowuje swoje właściwości. Wynika to z wykluczenia działania wysokiej temperatury w trakcie produkcji. Nie dochodzi wtedy do denaturacji wrażliwych struktur kwasów tłuszczowych, które są bardzo zdrowe. Podobna zasada powinna być stosowana przy przygotowywaniu warzyw. Warto określić jak długo gotować brokuły, aby nie były zbyt mocno zmiękczone. Mogłoby to negatywnie wpływać na ich właściwości. Oczywiście zależy to od wielu czynników. Nawet wielkość kawałków, które przygotowujemy ma na to wpływ. Warto nauczyć się wyczuwać odpowiedni moment. Pomocne będzie tu sprawdzanie co pewien czas miękkości warzyw. Da nam to pełną kontrolę nad czasem gotowania. Im krócej będą poddawane działaniu wysokiej temperatury tym lepiej. Całość możemy oczywiście rozdrobnić i stworzyć zupę krem. Jednak warto zadbać tu o odpowiednią kompozycję składników. Poza lekkimi warzywami powinny być również inne produkty. Przy typowo wegetariańskich mieszankach pomocne będzie wprowadzenie roślin strączkowych. Są doskonałym źródłem białka niezbędnego w diecie. Dzięki temu dostarczymy materiał budulcowy wymagany do przeprowadzenia procesów regeneracji tkanek. Pozytywnie wpłynie to na pracę całego organizmu. W tradycyjnej diecie możemy pozyskać ten związek z mięsa. Kolejnym istotnym aspektem zrównoważonego posiłku jest dopasowywanie podaży witamin oraz minerałów. Oczywiście powinniśmy rozpatrywać to w szerszej perspektywie. Za optymalny okres przyjmuje się tydzień. Zyskujemy wtedy możliwość dokładnego analizowania jadłospisu oraz wyrównywania poszczególnych wartości. Dzienne odchylenia nie powinny nas niepokoić. Jednak powinniśmy zadbać, aby zostały jak najszybciej wyrównane. Przełoży się to na ogólny wygląd diety i dopasowanie jej do potrzeb organizmu. Indywidualne podejście jest tu najważniejsze. Szczególnie jeśli chodzi o kaloryczność. Dzienne zapotrzebowanie powinno być ustalane na podstawie wieku, wzrostu i aktualnej masy ciała. Następnie bierzemy pod uwagę również aktywność fizyczną w ciągu dnia i ewentualne treningi. Daje nam to pełen obraz wymagań organizmu. Zachowując tak ustaloną kalorykę utrzymamy wagę. Jednak zyskujemy również możliwość wpływania na proces chudnięcia lub tycia. Poprzez modyfikacje podaży kalorii możemy pobudzić ciało do spalania nagromadzonych zapasów lub do wzmożonego magazynowania.